Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler


Hünkar Beğendi Yapımı (videolu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr kuşbaşı et
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5-2 su bardağı su
  • Tuz,karabiber

Beğendi için;

  • 3 adet patlıcan
  • 1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Yarım su bardağı kaşar rendesi

  1. İlk olarak patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir. (Ben kemer patlıcan kullandığım için beğendi çekirdekli oldu. Siz mümkünse çekirdeksiz patlıcan kullanın)
  2. Közlenen patlıcanlar kabuğu soyulup doğranır.
  3. Tavada yağ ve un kavrulur.
  4. Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilir.
  5. Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir.
  6. İyice karıştırılır.
  7. Ardından kaşar eklenir, ocak kapatılır.
  8. Kaşar da tamamen karıştırılarak beğendi hazırlanır.
  9. Ayrı bir tava yağ ile ocağa konur.
  10. Tava ısındığında etler ilave edilir.
  11. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.
  12. İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir.
  13. Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır.
  14. Salçadan sonra çekirdekleri alınıp doğranmış domates eklenir.
  15. 1,5-2 su bardağı su da göz kararı eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir.
  16. Piştikten sonra tuzu karabiberi eklenir. (Eğer etiniz geç pişecek bir et ise düdüklüde haşlayıp yapabilirsiniz. Su yerine et suyunuzu ilave edip pişirirseniz de aynı tadı elde edersiniz.)
  17. Servis tabağınıza önce beğendiyi üstüne de etinizi koyarak servis edebilirsiniz.
  18. Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı
     
    Hünkar Beğendi Yapımı

Hünkar beğendi püf noktaları

    • Kullanacağınız patlıcanların çekirdekli olmamasına dikkat etmelisiniz.
    • Etler suyunu çekene kadar kavrulmalıdır.
    • Kırmızı et sevmeyenler tavuklu hünkar beğendiyi deneyebilirler. Yapımı aynı, lezzeti de klasik hünkar beğendiden farkı olmayacaktır.
    • Akşam yemeğine erken hazırlık yapmak isteyenler için ufak bir tüyo: Beğendisi bir tavada, üzerinin etli sosu farklı bir tavada, beğendi ve eti birleştirmeden akşama kadar bekleyebilir. Sunum öncesi ayrı tavalarda ısıtılan malzemeler birleştirilip, üzeri maydanozla süslenebilir.

Hünkar beğendi yanına ne gider?

    • Bulgur pilavı hünkar beğendinizin yanına yakışacak bir pilavdır.
    • Bulgurun ailesinden olan firik pilavıda uygun bir seçim olacaktır.
    • Tane tane yapacağınız pirinç pilavı hünkar beğendinize eşlik edebilecektir.
    • Eğer yanına farklı bir yemek yapmak istemiyor salata yeterli diyorsanız size önereceğimiz ilk salata gavurdağı salatası olacaktır.
    • Barbunya pilakiyi de yemeğinizin yanında tercih edebilirsiniz.
    • Çorba olarak mercimek çorbası güzel bir seçim olacaktır.

Hünkar beğendi ile ilgili merak edilenler;

    • Hünkar beğendi ve ali nazik farkı nedir? Hünkar beğendi beşamel sosun içerisine eklenen közlenmiş patlıcan yatağına konur. Ali nazik kebabı ise yoğurtlu köz patlıcan yatağına konulur.
    • Hünkar beğendi hangi etten yapılır? Hünkar beğendinin aslı kuşbaşı etten yapılmaktadır. Ancak kırmızı et sevmeyenlere, o an için evde eti bulunmayanlara çözüm olarak tavuk eti, kıyma gibi etlerle de yapılabilmektedir.

Hünkar beğendi kaç kalori?

    • Orta porsiyon hünkar beğendi yaklaşık olarak 469 kaloriye denk gelmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar