Taze Asma Yaprağı Nasıl Saklanır? |
Yaprağı saklaması, içini hazırlaması ve sarması meşakketli olsa da annelerimiz, kayınvalidelerimiz, hanım kardeşlerimiz bu konuda çok başarılı.
Taze asma yaprağını kış boyu muhafaza etmenin bir çok yolu var. Salamura yaparak, dondurucuya koyarak, haşlamadan kuru haliyle plastik şişelere konularak, kavanozlara doldurup kaynatarak ve benim yaptığım gibi haşlayarak vs ...vs...
Biz salamura da yapıyoruz ama en güzeli bence böyle oluyor. Bu şekilde yaprak taze gibi mayhoşluğunu kaybetmiyor ve kış boyu erimeden/bozulmadan kalıyor.
Benim yapraklarımı sağolsun hala kayınvalidem yapıyor ve dalından topluyor. Uzakta olunca cam kavanoz getirmesi götürmesi zor olsada emin olun değiyor.
Aşama aşama sırayla nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştım. Şimdi tarife bir göz atalım.
Malzemeler;
-Taze asma yaprağı
-Konserve kavanozu
(1 kg yaprağa 1 litrelik kavanoz tam geliyor)
-Yarım çay bardağı tuz
Yapılışı;
1- Yaprakları 15-20 tane olacak kadar üst üste koyarak katlayın.
2- Tencereye bolca su ve tuzu koyup kaynatın.
3- Yaprakları kaynamakta olan suya batırıp, kaşıkla üzerine bastırarak çok dağıtmadan rengi değişene kadar haşlayın. (iki dakika kadar yeterli)
4- Tencereden alıp bekletmeden kavanoza koyun.
5- Kaşıkla bastırarak sıkıca dolana kadar doldurun üzerinde suyuda olsun.
6- Kavanozları havluyla tutarak kapaklarını sıkıca kapatın.
7- Bütün kavanozları düz bir zemine ters olarak koyup üzerlerini sofra örtüsüyle kapatın.
8- Kapakların tutması için bir gece kendi halinde soğuyana kadar bekletin.
9- Soğuduğunda kapakların tutup tutmadığını kontrol ederek güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
Not; -Kavanozların kapakları yeni olmalı.
-Kapakların tutup tutmadığını anlamak için kapağın üzerine parmağınızla bastırın.
-Kapakta hareket yoksa ve aşağı doğru basık duruyorsa tutmuş demektir.
-Haşlama suyunun içine koyduğumuz tuz, kış boyu yaprağın erimeden diri kalmasını sağlamak içindir.
-1 kg yaprak 1 litrelik kavanozlara tam geliyor. İsterseniz küçük kavanoz da kullanabilirsiniz.
-Sağlıkla Afiyetle Kalın...
0 Yorumlar