Tarçın nedir tarçının faydaları nelerdir

Birçok hastalığın doğal tedavisinde kullanılan tarçın, aynı isimli ağacın kabuğundan üretilmektedir. Birçok farklı kullanım alanı olsa da faydalarından sadece bazıları bilimsel araştırmalarla desteklenmektedir. Geri kalanı ise sadece nesilden nesile aktarılan bilgilerden ibarettir. Tarçının sağlıkta bu kadar önemli rolü olmasının nedeni içeriğindeki sinamaldehit, sinnamil asetat ve sinnamil alkol bileşenleridir. Peki tarçının vücuttaki rolü nedir?

Kan pıhtılaşması özellikle kanamalı yaralanmalarda kanın durması için önemlidir. Bu pıhtılaşma kanın yapısında bulunan trombositler tarafından yapılmaktadır. Kimi zaman bu trombositler herhangi bir yaralanma olmamasına rağmen kan pıhtısı oluşturarak damar tıkanıklıklarına yol açabilir. Tarçın ise içeriğindeki sinameldehit bileşiğiyle bu gereksiz pıhtılaşmaları önler.

Özellikle tarçın yağı doğal bir mikrop önleyici-temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler.

Yapılan araştırmalarda bir ay boyunca günde 1-6 gram arasında tarçın tüketen bireylerin kan şekeri seviyelerinde %24 oranında düşüş görülmüştür. Aynı zamanda glisemik kontrole yardımcı olduğu sonucu elde edilmiştir.

2009 yılında ''Journal of Alzheimer's Disease'' adlı dergide yayınlanan bir makaleye göre tarçın kokusu hafızayı güçlendiriyor ve alzheimer hastalığının gelişmesini engelliyor.
Uzmanlar yemeklere şeker ve tuz eklemek yerine tarçınla tatlandırmanın şeker seviyelerini dengede tuttuğu gibi aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini düşürerek sağlığınızı koruyabileceğinizi söylüyor.

Lif bakımından zengin olan tarçın yemeklerden sonra daha uzun süre tok hissetmemize yardımcı olur. Aynı zamanda kan şekerindeki ani iniş-çıkışları engelleyerek çabuk acıkmaların önüne geçer. Hafif tatlı tadıyla bireyin tatlı ihtiyacını karşılar ve şekerli gıdalara olan eğilimi azaltır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar